Dr. Almási Mária

A rendszerváltás előtt egyáltalán nem volt cél az orvosdinasztiák támogatása, sőt… És mivel édesapjának magánrendelője volt, így Dr. Almási Mária hosszú évekig próbálkozott az egyetemre bekerülni. De soha nem adta fel, mert orvos akart lenni. A gyógyítás szeretetét édesapjától örökölte, az urológia iránti elkötelezettséghez pedig egy szerencsés véletlen vezette. Egyesek meglepőnek tarthatják, hogy nőként az urológiát választotta, de ő csak az előnyeit tapasztalja. A női empátia segítségével kifejezetten őszinte és bizalmi kapcsolat tud kialakulni. Szerinte a szűrések fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

 

 
Női urológus?

Nagyon sok férfi keres interneten kifejezetten női urológust. Így találnak meg engem. Általában már az első alakalommal kialakul a bizalom a betegeim és köztem, így rendszerint visszajárnak hozzám. Nő vagyok, ez tény. De az is tény, hogy hatékonyan kezelem őket és meggyógyulnak. A nők bizonyos százaléka is női urológust keres. Hátrányát nem látom annak, hogy nő vagyok, hisz ugyanolyan széles repertoárban operálunk, mint a férfi kollegáink. Csak az előnyét látom, hisz rengeteg férfi nem akar férfi orvost felkeresni, inkább szenved. Szerintem nincs annyi női urológus, mint amennyire szükség lenne azoknak a férfiaknak, akik kifejezetten női szakorvost keresnek. Valószínű, hogy ennek egyrészt a férfi büszkeség is az oka, másrészt viszont érdekes tapasztalat, hogy az intimebb problémáikat szívesebben beszélik meg velem. Ők azt mondják, hogy bizalmasabban tudnak beszélni az ellenkező nemmel. Egy férfival nem tudnának így beszélni. A praxisom alatt kétszer fordult elő olyan eset, amikor a beteg vonakodva fogadta, hogy egy nő fogja megvizsgálni. Én maximálisan tiszteletben tartom a pácienseim intim szféráját, tehát átadtam őket egy-egy férfi kollégámnak. Furcsa volt, mert később ők is inkább hozzám jöttek vissza. Ennyi év után már nagy emberismeretet szereztem, így gyorsan észreveszem, ha valaki szégyenlős, ezért nekik felajánlom a férfi munkatársam választásának lehetőségét. Az alternatíva opciója már feloldja a gátlások nagy részét, ezért a válaszban már nyoma sincs a vonakodásnak vagy a félsznek.

Miért volt nehéz a kezdet?

Kicsit későn, több mint 25 éve kezdtem az orvosi egyetemet. Nehéz indulás volt, mert a szocialista rendszer nem támogatta az orvosdinasztiákat, s mivel édesapám is orvos volt, ezért hiába értem el a megfelelő számú felvételi pontot, nem vettek fel. 9 hosszú éven át próbálkoztam minden évben, de évről-évre elutasítottak. Meguntam és dühömben kihallgatást kértem Kádár Jánostól, amiért méltánytalannak találom, hogy noha az írásbelin teljesítem a kellő pontszámot, a szóbelin mindig lepontoznak. A miniszterelnökig nem jutottam el, csak a személyi titkáráig, így neki mutattam be a sok éve felhalmozott kiváló írásbelik és közepes szóbelik eredményét. A titkár csak annyit tanácsolt, hogy adjam be a fellebbezésemet újra, amit tíz év próbálkozás után végre elfogadtak és felvettek. Az is visszaigazolta az eljárás igazságtalanságát, hogy felmenők ide vagy oda, én akkor már 3 gyerek édesanyjaként negyedik évfolyamon 4,75-ös átlagot tudtam produkálni. A hatodik évben, főigazgatói, főorvosi dicséretet kaptam első munkahelyemen, az esztergomi kórházban, valamint orvosi kinevezést is, melyet általában csak 10 év után szoktak megadni. Szerintem ezek az eredmények is bizonyítják, hogy mennyire akartam orvos lenni. Édesapámnál láttam azt, hogy mennyire jó meggyógyítani az embereket és mennyi szeretetet kap cserébe tőlük. Hatalmas sikerélmény egy embernek visszaadni az egészségét. A legnagyobb kincs a világon az egészség és azt csak ezen a pályán tudom megadni. Ez a legszebb hivatás. Aki egészséges, az bármit elérhet, mert boldog és optimista tud lenni. Édesapám ezekre a titkokra már gyerekfejjel megtanított engem.

Miért az urológia?

Eszem ágában nem volt urológusnak lenni. Azt terveztem, hogy a belgyógyász vizsga után sebész vagy nőgyógyász szakvizsgát teszek, mivel operálni nagyon szerettem. A diploma után Esztergomban találtam egy belgyógyász álláshirdetést, de mire odautaztam, betöltötték. Viszont felajánlották az ottani urológus állást, valamint azt, hogy ha a belgyógyászaton üresedés lesz, akkor átvesznek. A főorvos úr kezdetben nagyon ellenezte az egészet. Női urológus?! Félt, hogy mi lesz, ha elmegyek szülni, így nagyon megdöbbent, amikor felvilágosítottam, hogy már nem megyek, három gyerekem van. Kérdezte, hány éves vagyok, mire feleltem, hogy 37. Ezen még jobban meglepődött. 37 évesen kezdtem a pályát a gyerekek és a hosszúra nyúlt egyetemi felvételi miatt. Ellenben én a munkába állás után egyből 100%-ban a betegekre tudtam koncentrálni. Véletlenül lettem urológus, de nagyon megszerettem a pályát. A kezdeti idegenkedés ellenére a főorvos úrral nagyon jó kapcsolat alakult ki köztünk. Egy idő után rendszeresen én asszisztáltam neki, maximálisan megbízott a munkámban. Nekem volt az egyik legtöbb műtéti számom, amikor szakvizsgázni mentem.

A bizalom fontossága

Ha egy beteg úgy jön vissza, hogy meggyógyult, az végtelen öröm számomra. Minden beteg átvesz valamennyi energiát az orvostól. A gyógyítás a saját energiáinkon keresztül is történik és nem gyógyszerrel. Át kell érezni a beteg egész lényét és megpróbálni a problémáit egy pozitív burokba tenni. Az orvos-beteg közti bizalom rendkívül fontos a gyógyításban. Ha nem bízik a kezelésben, vagy bennem, akkor sokkal nehezebben tudnom meggyógyítani. Kell a pozitív kisugárzás és az orvos személyisége ahhoz, hogy megnyerjük a páciens bizalmát, nem elég pusztán a gyógyszert felírni. Egyszerűen nem tudom megérteni a flegma orvosokat, akik a betegek fölé helyezik magukat. Ez nagyon rossz gondolatmenet, mert a pácienseket nem hierarchikusan, hanem segítő szándékkal és odaadással kell megközelíteni. A betegeim gyakran megjegyzik, hogy máshogy vizsgálok, mint a többi orvos. 

Eddigi kihívások

Azok a legjobb kihívások, amikor egy olyan beteg keres fel, aki már több rendelésen is járt, mégsem tudtak neki segíteni. Nagyon klassz dolog, amikor ez a páciens is meggyógyul. Rendkívül kitartó tudok lenni. Volt, hogy azt vettem a fejembe, hogy kipróbálomm milyen lehet Angliában dolgozni, és kimentem. Teljesen megdöbbentett, amit ott láttam. Bár az eszköztáruk sokkal fejlettebb, mintha gyógyítani elfelejtettek volna. Pl. nem tudnak ultrahangozni és a tanácsokat egyáltalán nem fogadják el. Ahol én voltam, ott nem bíztak a keleti orvosokban, mert a fejletlenebb technikai lehetőségeink következtében úgy gondolják, hogy a tudásunk is mérsékelt. Pedig nagyot tévednek, nekünk pont a modern technikai eszközöket helyettesítvén kell leleményesnek és okosnak lennünk. Nem szerettem ott, tehát ahogy lejárt a szerződésem, hazajöttem.

A magyar férfiaknak milyen az urológiai egészségügyi kultúrája?

Van egy réteg, amelyik odafigyel az egészségére és elmegy megelőzés céljából is a vizsgálatokra. Sajnos van egy másik réteg, amelyik nem fordul orvoshoz szégyenlősségre vagy időhiányra hivatkozva. A gátlások és kifogások felülírják az egészség utáni vágyat, és ebből kifolyólag nem járnak urológushoz. Az utóbbi csoport tagjaival már csak akkor találkozok, ha erős panaszaik vannak. Már a csapból is az folyik, hogy 45 év felett évente el kell menni vizsgálatokra, hisz az időben felfedezett prosztatarák még hatékonyan gyógyítható. A legtöbb esetben a gyógyulás valószínűsége 100%, azonban a panaszok megléte egy kialakult betegségre figyelmeztet, így a gyógyulási esély egyre radikálisabban csökken. A tehetősebb emberek már az első tünetnél időpontot kérnek hozzám. A nők sokkal jobban figyelnek magukra. Talán a család iránti felelősség sarkallja őket és a tudat, hogy a gyerekeiknek és a férjüknek szükségük van rá, így nem szabad betegnek lenniük. A férfiakban az a kép él, hogy ők sohasem betegedhetnek meg. Nincs olyan felelősségtudatuk szerintem, de nem tudom pontosan, csak feltételezem. Egy másik feltételezés szerint pedig a munka elvesztésétől való félelem miatt nem járnak orvoshoz, hisz az is a munkaidő rovására menne. Nem tudom, mi lehet az igazság.

Múlt és jövő

Érzem, hogy változnak a korok az egészségügyben. Magyarországon az orvosképzés hihetetlenül jó volt, mégis az utóbbi időben azt tapasztalom, hogy a fiatal kollégák az ügyeletről alapvető problémákkal a kórházba küldik a pácienseket. Egyszerű problémákkal pl. egy antibiotikum felírásával is szakorvoshoz irányítják a betegeket, pedig csak a szövődményes esetekben kellene. Nem tudnak differenciáltan diagnosztizálni. Amikor én kikerültem az egyetemről, aorta aneorizmát fedeztem fel valakinél tapintásból. A felettesem meglátván a beutalót, kioktatott, hogy nem lesz igazam, de az ultrahangeredmények is engem igazoltak. Ez nem egy egyszerű feladat, de anno minket megtanítottak rá az orvosin, hogy kell teljes odafigyeléssel vizsgálni. Én notórius előadásra járó voltam és sosem hiányoztam gyakorlatról, mert azért mentem egyetemre, hogy tanuljak. Sajnos sokan nem így gondolkodnak erről.

A munka szeretete

Az édesapám sajnos meghalt egy évvel a diplomaosztóm előtt. Nagyon támogatott engem abban, hogy orvos legyek. Belgyógyász, nőgyógyász és andrológus szakorvosi magánrendelése volt már a szocialista rendszerben is. Nagyon jó orvos volt és egyben remek történész is. A rendelései végén mindig bújta a történelemkönyveket, folyton képezte magát. Ezt nem örököltem tőle, én inkább szakbarbár vagyok. Egem csak a szakmám érdekel. Emellett szeretek utazni és tanultam zongorázni is. A végletek embere vagyok. Előfordult, hogy úgy mentem rendelni, hogy egész éjjel olvastam, képtelen voltam letenni a könyvet. Ha valamit csinálok, akkor alaposan csinálom, vagy sehogy. Imádok szakkönyveket olvasni, de persze néha olvasok romantikus regényeket, vagy Petőfi és Arany verseket is. De többnyire az orvosi anyagok kötnek le, mostanában főleg a rákkutatás témájában kutakodok. 

Vizsgálatok

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek