Koronavírus gyorsteszt - cégeknek

Mindenki azt szeretné, hogy egy orvosi teszt minél hamarabb és minél egyértelműbben állapítsa meg, hogy a vizsgált páciens fertőződött-e egy kórokozóval vagy sem. A fertőzés (infekció) biológiai folyamat, melynek lezajlási ideje van; ezért olyan vizsgálat sajnos nem létezik, mely egy adott pillanatban 100% biztonsággal el tudná dönteni a fertőzöttség tényét. A fertőzés korai szakában a diagnosztikai teszt negatív lehet, és lehet, hogy csak bizonyos idő után mutatja ki az infekció tényét – ezért bizonyos esetekben szükséges lehet, hogy többször alávessük magunkat a vizsgálatnak.

Hogyan állapítható meg a fertőzöttség?

Jelenleg kétféle eljárás ismert, melyeket egyre szélesebb körben használnak tesztelésre:

1. Szerológiai vizsgálat: ezek a vizsgálatok az immunrendszernek a fertőzésre adott válaszát mutatják ki. Az immunrendszer a vírus ellen először IgM típusú, majd később IgG típusú ellenanyagokat termel – a szerológiai tesztek ezen fehérjék kimutatásán alapulnak. A tesztek elvégzése indokolt lehet a tüneteket nem mutató emberek esetében, akik kíváncsiak arra, hogy átestek-e már a fertőzésen, vagy olyanoknál, akiknek korábban voltak tünetei (láz, izomfájdalom, köhögés, rossz közérzet, orrfolyás), de nem került sor PCR alapú koronavírus vizsgálatra (lásd alább).

A szerológiai vizsgálatokon alapuló gyorstesztek a betegség 7-10. napjától képesek kimutatni a fertőzést, ezért sürgős helyzetben nem alkalmazhatók, például a beteg rossz általános állapota, láz, köhögés, fulladás esetén. Ilyen esetben sürgősen értesíteni kell a háziorvost telefonon, aki az érvényes eljárási rend szerint intézkedik a beteg további ellátásáról.

Mint általában a szerológiai diagnosztikában, a koronavírus esetében is szükség lehet a vizsgálat megismétlésére, körülbelül 2-4 hét időkülönbséggel. Az egy alkalommal elvégzett szerológiai vizsgálat biztonsági szűrésre, előszűrésre - például egy egészségügyi intézménybe való belépés előtt nem alkalmas; azonban megfelelő időzítéssel a tervezett beavatkozás előtt ismételten elvégzett két negatív eredményű teszt már igen nagy valószínűséggel képes kizárni az infekciót.

2. PCR teszt: polimeráz láncreakción alapuló teszt, mely a vírus egyik részét, az RNS-t mutatja ki. Ez az eljárás akkor alkalmazható, amikor a vírus megtalálható a véráramban és a felső légutak nyálkahártyáján, illetve a betegség tüneteit észleljük magunkon. Előnye, hogy akár már a tünetek megjelenése előtti néhány naptól kimutathatóvá válhat a koronavírus fertőzés, de sajnos nem 100%-ban – ezért javasolják a teszt ismétlését. A betegség gyógyulása után a vírus eltűnik a nyálkahártyáról. Ha a páciensnél korábban igazolták a koronavírus fertőzést, akkor két, különböző időben vett, negatív PCR teszt eredménye igazolja a gyógyulást. Ha viszont korábban nem történt vizsgálat, akkor önmagában egy negatív PCR eredmény semmit nem árul el arról, hogy azért negatív, mert a páciens már meggyógyult, vagy pedig azért, mert nem is volt fertőzése.

Csoportos szerológiai vizsgálat - céges szűrés

min. 21 teszttől → 19 990 Ft
min. 51 teszttől → 14 990 Ft

Kivonulási díj → 50 000 Ft/egészségügyi csapat (Budapesten belül, egyéb település külön egyeztetendő)

1. Kérjük, vegye fel kapcsolatot kollégánkkal az alábbi email címen keresztül: nagyvathy.eva@robertkorhaz.hu

2. 1-2 munkanapon belül telefonon felkeressük Önt, hogy megbeszéljük az igényeket.

3. Az általunk küldött megrendelőlap aláírása és a kiállított számla előre utalása után egészségügyi csapatunk elvégzi a koronavírus gyorsteszteket a megbeszélt helyszínen

VIP szűrés

Egy db COVID-19 gyorsteszt kivonulással → 74 990 Ft
További gyorstesztek → 24 990 Ft

Ajánlatunkat az egy háztartásban élő családok számára alakítottuk ki.

1. Kérjük, látogasson el webshopunkra és vásárolja meg a kívánt termék(ek)et:

Helyszíni tesztelés »
Otthoni tesztelés »

2. Kérjük, vegye fel kapcsolatot kollégánkkal az alábbi email címen keresztül, hogy megbeszélhessék a részleteket: nagyvathy.eva@robertkorhaz.hu

3. A megbeszélt időpontban egészségügyi csapatunk elvégzi a gyorstesztet a megbeszélt helyszínen.

Leletek értékelése, ha csak szerológiai vizsgálat történik
 
IgM IgG  
negatív negatív A páciens lehet, hogy nem fertőződött, de az is lehet, hogy a fertőzés korai szakában van.
Teendő: Az általános rendszabályok betartása. Fertőzés komoly gyanúja esetén még fokozottabb biztonságot jelenthet, ha a gyorstesztet megismétlik 2-4 héttel később (és a két teszt összevetéséből lehet a helyzetet értékelni) vagy PCR vizsgálatot végeznek.
pozitív negatív

A páciensnek nagy valószínűséggel aktuális koronavírus fertőzése van, tehát fertőző.

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.
pozitív pozitív

Nagy valószínűséggel legalább 2 hét eltelt a betegség kezdetétől, mai ismereteink szerint 4 héttel a panaszok kezdete után a páciens már általában nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére, az IgG megjelenése már nagy eséllyel azt jelenti, hogy nem fertőz. Azonban amennyiben nem volt klinikai panasz, és így a fertőzés kezdete nem ismert, a fertőzőképesség megszűnéséről egy PCR vizsgálat vagy egy megismételt szerológiai teszt adhat biztos információt, ha az IgG pozitivitást és IgM negativitást igazol.

Teendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.
negatív pozitív

Nagy valószínűséggel legalább 3 hét eltelt a betegség kezdetétől, mai ismereteink szerint a páciens 4 hét után már nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére. Amennyiben nem volt klinikai panasz, és így a fertőzés kezdete nem ismert, akkor egy megismételt kontroll szerológiai teszt vagy PCR vizsgálat javasolt (lásd előbb).

Teendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.


2-4 hét után megismételt vizsgálat értékelése (az első eredmény negatív volt)

IgM IgG  
negatív negatív

A páciens az első teszt időpontjában nagy valószínűséggel nem volt fertőző.

A megismételt teszt időpontjában a  páciens lehet, hogy nem fertőződött, de az is lehet, hogy a fertőzés korai szakában van. Amennyiben a két teszt között karanténban volt, akkor elhanyagolható az esélye annak, hogy fertőző.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása. További vizsgálat nem indokolt, csak új panasz, tünet vagy ismételt lehetséges fertőzés (pl. beteggel történt kontaktus) esetén.
negatív pozitív

Jelenlegi tudásunk szerint ez az eredmény nagyon kis valószínűséggel lehetséges a megismételt teszt esetén, amennyiben negatív volt az első teszt, mert 2-4 hét nem elegendő arra, hogy a betegség ennyi idő alatt lezajlódjon.

eendő:  Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.
pozitív negatív

A páciens az első vizsgálat után fertőződött meg, körülbelül 7-14. napja. A betegség aktuálisan zajlik, a páciens fertőző.

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.
pozitív pozitív

A páciens legalább 14 nappal ezen vizsgálat előtt fertőződött meg. Mai ismereteink szerint nagy valószínűséggel már nem jelent fertőzésveszélyt a környezetére, de ez biztosan nem zárható ki. Jelen tudásunk szerint 4 héttel a panaszok kezdete után a páciens már csak igen kivételesen fertőz.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.

 

Leletek értékelése egyidőben elvégzett PCR és szerológiai vizsgálat esetén
 
PCR IgM IgG  
pozitív negatív negatív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz; a páciens a fertőzés inkubációs szakaszában lehet.

pozitív pozitív negatív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz. A páciens a fertőzés korai szakaszában (kb. 8-13. nap) lehet

pozitív pozitív pozitív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz (a páciensl a fertőzés késői szakaszában lehet – 14 napon túl - , de még hordozza a vírust). Ez nagyon ritka eset, hiszen a PCR a legtöbb esetben már negatív eredményt mutat ebben a fázisban, ez pedig a korábbi – 2. pontban szereplő - esetet eredményezi.

pozitív negatív pozitív

A páciens nagy valószínűséggel fertőz (a páciens a fertőzés késői szakaszában lehet – 14 napon túl-, de még hordozza a vírust), az IgM valószínűleg álnegatív, hiszen ellentmond egymásnak a két adat. Ez az előző esetnél is ritkábban fordulhat elő.

Teendő: Mind a 4 fenti esetben a páciensnek háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e a páciens környezetében szűrővizsgálat.

PCR IgM IgG  
negatív negatív negatív A páciens nagy valószínűséggel (70%) nem fertőzött, így nem is fertőz, de elkaphatja a betegséget. Ha megismétlik a PCR vizsgálatot, és az ismét negatív, akkor a fertőzöttség és így a fertőzőképesség is kb. 90%-os biztonsággal kizárható
negatív pozitív negatív

A PCR és az IgM egymással ellentmondásban van: vagy a PCR álnegatív, vagy az IgM álpozitív. A PCR vizsgálat megismétlése szükséges. Ha a PCR ismét negatív, akkor a fertőzöttség és így a fertőzőképesség is kb. 90%-os biztonsággal kizárható.

Teendő: Amíg a második PCR nem készül el, addig a pácienst potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni. Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság dönt arról, hogy történjen-e direkt víruskimutatás illetve a páciens környezetében szűrővizsgálat.

negatív pozitív pozitív

A páciens a fertőzés 3. hetében lehet; nagy valószínűséggel nem fertőz. A 3. és a 4. héten a vírushordozás már ritka a jelenlegi adataink és ismereteink alapján.

negatív negatív pozitív

A páciens a fertőzés gyógyulási szakában lehet; túl van a 3., héten, nagy valószínűséggel nem fertőz a 4. héten a vírushordozás már nagyon ritka a jelenlegi adataink és ismereteink alapján.

Teendő:  Mindkét fenti esetben az általános rendszabályok betartása. Az érvényes jogszabályi kötelezettségeknek megfelelően ez esetben is értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság a páciens kórtörténete alapján saját hatáskörében dönt a karantén elrendeléséről és a páciens környezetének szűrővizsgálatáról.

 

Leletek értékelése, ha csak PCR vizsgálat történikPozitív PCR

A páciens fertőző, a betegség egyaránt lehet lappangási időszakban, aktív szakban vagy – ez ritka eset - már gyógyuló fázisban elhúzódó vírushordozás mellett

Teendő: Háziorvosát kell értesítenie, aki a beteg klinikai állapotától függően dönt az otthoni kezelés lehetőségéről vagy az aktuálisan érvényes szabályok szerint az illetékes kórházi osztályra történő beutalásról. Az érvényes jogszabályi kötelezettségnek megfelelően értesítjük a népegészségügyi hatóságot. A hatóság saját hatáskörben karantént rendel el és dönt a páciens környezetébe a kontaktus kutatásról.

Negatív PCR

A páciens 70%-os valószínűséggel nem fertőzött és így nem is fertőző; ha a második vizsgálat is negatív, akkor a fertőzöttség 90 %-os biztonsággal kizárható.

Teendő: Az általános rendszabályok betartása

A koronavírusról

Az új koronavírus okozta betegséget először 2019. decemberében fedezték fel, Kínában. A betegség neve koronavírus okozta megbetegedés 2019 (COVID-19). A fertőzés forrása jelenleg ismeretlen. A vírus képes emberről-emberre terjedni, döntően cseppfertőzés útján. A megjelenő vírusfertőzés elsősorban az alsó légutakat támadja meg, emiatt fő tünetei a láz, a köhögés és a nehézlégzés, de kisebb eséllyel ezektől eltérő tünetekkel is jelentkezhet.

Pár hónap leforgása alatt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) világjárvánnyá nyilvánította az új koronavírus okozta megbetegedést. Komoly szakirodalmi kutatást kellett és kell végezni jelenleg is ahhoz, megbízható véleményt formálhasson bárki a koronavírus kimutatásáról. Az alapvető információk még mindig hiányosak.

A fertőzés (infekció) egy biológiai folyamat. A fertőző organizmus – jelen esetben vírus - behatolási kapukon bejutva, bizonyos idő alatt a szervezet válaszreakcióját váltja ki: fehérjéket, ún. ellenanyagokat kezd termelni; a szervezet ezekkel veszi fel a harcot a kórokozóval szemben. Természetesen mindenki azt szeretné, hogy egy orvosi teszt minél hamarabb és minél egyértelműbben állapítsa meg, hogy a vizsgált személy megfertőződött-e a kórokozóval vagy nem, éppen fertőzött-e, vagy pedig már túljutott a fertőzésen, azaz „legyőzte” a szervezete a vírust. Olyan vizsgálat azonban sajnos nem létezik, mely bármely időpontban 100% biztonsággal el tudná dönteni a fertőzöttség tényét. Kizárólag valószínűsíthetjük a vírus jelenlétét, vagy bizonyos diagnosztikai eredmény esetén azt, hogy a páciens már korábban átesett a fertőzésen.

Forrás

  • Zhu N et al.: A Novel Coronavirus from Patients with Pneumonia in China, 2019. N Engl J Med.. 2020;382(8):727-733
  • Corman V M et al.: Detection of 2019 novel coronavirus (2019-nCoV) by real-time RT-PCR. Euro Surveill. 2020;25(3)1-8
  • Diazyme.com
  • Zhao et al.: Antibody responses to SARS-CoV-2 in patients of novel coronavirus disease 2019.
  • Clin Infect Dis. 2020 Mar 28. pii: ciaa344. doi: 10.1093/cid/ciaa344. [Epub ahead of print]
  • Loeffelholz MJ, Tang YW: Laboratory diagnosis of emerging human coronavirus infections - the state of the art. Emerg Microbes Infect. 2020;9(1):747-756
  • Zhang W et al.: Molecular and serological investigation of 2019-nCoV infected patients: implication of multiple shedding routes. Emerg Microbes Infect. 2020;9(1):386-389

2020.04.29.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Róbert Magánkórház BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek