Különleges intézkedések a járványügyi helyzetre való tekintettel

Mint mindenki, mi is igyekszünk a legnagyobb biztonság betartása mellett kihozni a helyzetből, amit csak lehet. A folyamatosan változó járványügyi helyzet miatt sajnos nekünk is meg kell hoznunk néhány nehéz döntést annak érdekében, hogy ügyfeleink és dolgozóink egészsége a legnagyobb biztonságban legyen.

 • A legfontosabb információ, hogy intézményünk működik és továbbra is fogadja ügyfeleit a protokollok szerint zajló terhesgondozásra és szülésre. Ennek mindaddig meg szeretnénk felelni, amíg a külső jogi szabályozás és a járványügyi veszélyhelyzet lehetővé teszi.
 • Az apás szülésre továbbra is lehetőséget biztosítunk, de csak szigorú szabályrendszerünk betartása mellett.
 • A látogatási tilalom érvényben marad.
 • Minden hozzánk ellátogató ügyfelünket speciális beléptetési protokollok szerint engedünk be az intézményünkbe. Ennek részletei ITT találhatóak.
 • Minden szülésre érkezőt a recepciós beléptetést követően első alkalommal az 1. emeletre kísérnek a kollégáink, ahol további kockázatcsökkentés és vizsgálat történik. A 3. emeleti szülőszobába ezt követően van mód felmenni.
 • Minden CTG-re érkező kismamát a szülészeti tevékenységtől elkülönítve, az 1. emeleten fogunk ellátni.
 • A terhesgondozási folyamatunk kissé egyszerűsödik és csak a releváns szakmai kollégium javaslata szerint is legszükségesebb vizsgálatokat végezzük el. Ezeknek a listája lejjebb görgetve található.
 • Kórházunkban elkülönített szülőszobát és kórtermet, illetve ezekhez vezető elkülönített utakat jelöltünk ki arra az esetre, ha véletlenül már a bent fekvő ügyfelen jelentkezne gyanús tünet, így gondoskodva mind az érintett, mind a többi nálunk éppen bent fekvő kismama és újszülöttek védelméről. Amennyiben az igazolt fertőzés a szülést megelőzően bizonyítást nyer, akkor a jelenlegi szabályozás szerint át kell adnunk a kismamát a Covid-19 fertőzöttek ellátásra kijelölt állami intézménybe, ahol elkülönítve történik a szülés.
 • Minden kismama és apuka az adott helyzethez megfelelő védőfelszerelést kap, amit a kórházunk biztosít.
 • Speciális munkarendet – forgó rendszerű munkarendet – vezetünk be kollégáink számára, hogy a lehető legkisebb létszámban tartózkodjanak egyszerre az intézményben, ezáltal is csökkentve a kontaktusok számát. Ez az intézkedés a szülésznőinkre is vonatkozik, amely alapján előfordulhat, hogy a választott szülésznő intézménye sérül, és a választott szülésznő éppen nem tud jelen lenni az adott pillanatban. Ebben az esetben a kórház vállalja ennek a terhét és amennyiben szerepelt ilyen tétel a szerződött csomagban, akkor visszatéríti a díját.
 • A kismama a 38. héten, majd ezt követően második alkalommal a szülést megelőzően is kötelezően gyorsteszten kell, hogy átessen az 1. emeleti (zsilip) előszűrés részeként, amely esetben a kórház a tesztelés árának egy részét átvállalja, így az ügyfeleinkre eső teher mindösszesen 12 495 Ft/teszt alkalom. A 38. hét és a szülés közötti időszakban, esetleges vizsgálatok alakalmával ez nem kötelező.
 • Apás szülés esetén kötelező az apuka számára is a fenti gyorsteszt elvégzése ugyanezen az 12 495 Ft-os önköltségi áron a kismama 38. hetén és a szülés előtt egyaránt. Ezáltal minimalizáljuk az esélyét annak, hogy a fertőzés a házba bekerüljön. Ez mindenkinek közös érdeke. Ezen kívül az apás szülések eddig is bevezetett szabályai érvényesek, azaz a szülést követően 2 órán át tartózkodhat benn az apuka. Családi szoba esetén természetesen az oda beköltözést követően is bent tartózkodhat mindkét szülő. Az apuka sajnos a kórtermet azonban nem hagyhatja el a kórházi tartózkodás folyamán. Amennyiben az apuka megszegi a biztonsági szabályokat, vagy bármilyen oknál fogva elhagyja a kórházat, akkor sajnos nem áll módunkban visszaengedni.
 • Amennyiben a jelenlegi járványügyi veszélyhelyzet indokolja, és a hely engedi, a kisebb kontaktusszám érdeklében kórház vezetése azoknak is megpróbál külön szobát biztosítani, akik a szerződéses csomagjuk alapján erre nem jogosultak. Ezekben az esetekben, ezért az extra szolgáltatásért többletköltséget természetesen nem számolunk fel az érintett ügyfeleinknek.
 • A terhesgondozási csomagok esetében – szintén a gyorsan változó és előre nehezen megjósolható veszélyhelyzeti intézkedések következtében – előfordulhatnak eseti döntések alapján olyan, a szolgáltatási csomagot érintő változások és helyzetek, amelyek miatt bizonyos szolgáltatási elemek kiesnek, vagy változnak. (pl. babamozi, stb.) Ezekben az esetekben, ha ez szolgáltatási elem elmaradásával járna, természetesen ezeknek az arányos díját visszatérítjük ügyfeleinknek.
Az alábbi videóban Dr. Rucz Árpád, nőgyógyászati osztályunk vezető főorvosa beszél a jelen helyzetben kialakult változásokról.
 
Várandósgondozási protokollunk 2020.04.01-től visszavonásig
 • Az egész várandósság idején csak azon vizsgálatok kerülnek elvégzésre, amelyek szakmailag indokoltak. Tehát a fészekimmunizációs konzultáció, a magzati szívultrahang és a babamozi igénybevételére átmenetileg nincs lehetőség. A genetikai tanácsadás, a vércukorterhelés, a diabetológiai és endokrinológiai konzultáció, valamint a 37. heti ultrahang vizsgálat csak indokolt esetben kerül elvégzésre.
 • 36. hét: streptococcus szűrés, hüvelyváladék levétele, nagy labor, aneszteziológiai vizsgálat és szülészeti-nőgyógyászati szakorvosi vizsgálat
 • 38. hét: első CTG vizsgálat + COVID-19 szerológiai vizsgálat (utóbbi az apánál is, amennyiben apás szülést terveznek), szükség esetén ultrahang vizsgálat
 • 39. hét: CTG vizsgálat, szükség esetén ultrahang vizsgálat
 • Terminus betöltését követően à2 naponta CTG vizsgálat, szükség esetén szülészeti és ultrahang vizsgálat
 • Terminus után egy héttel szülésindítás történik
 • Megindult szüléskor az anyánál és az apánál is kötelező a COVID-19 szerológiai vizsgálat elvégzése, mely eredménye a szülési stádiummal összhangban határozza meg a további ellátást.

Hisszük, hogy az apró kellemetlenségek jelen helyzetben megtérülnek, és messze nem állnak arányban azzal, amit ezzel nyerünk, és ezáltal képesek leszünk biztonságosan tovább működni az Önök és születendő gyermekeik érdekében. A változásokat követően számos kérdést kaptunk, és sajnos olyan is volt, aki nem kérdezett, nem tájékozódott, hanem nagyon durva stílusban emelt kifogást emailben, ami ugyan nem esik jól ilyen helyzetben sem, de igyekeztünk mindenkinek mindent megválaszolni. Volt, aki azt jelezte, hogy az ő érdekeit is szolgáló biztonsági intézkedéseink miatt más intézménybe megy, amit természetesen elfogadunk. Összegyűjtöttünk pár jellemző véleményt a levelezésekből, vagy beszélgetésekből, különösen olyanokat, amit többen is kérdeztek, és amelyekre szeretnénk részletesebben reagálni, hogy azok is értsék a hátteret, akik nem kezdtek külön levelezésbe velünk, de esetleg kétségeik ébredtek a sokszínű kommentelés közben.

Bízunk benne, hogy minden kedves ügyfelünk megtalálja a neki legjobb megoldást a szüléséhez, ahogy abban is, hogy ez a Róbert Magánkórház marad még sokáig, és a jelen kiélezett helyzetben is segíthetjük Önöket.

Az alábbiakban azt tartjuk a legjobb megoldásnak, hogy természetesen név nélkül, de konkrét ügyfél levelekből, vagy posztokból emelünk ki részleteket, hiszen így tudjuk a legközvetlenebbül megválaszolni ezeket a kérdéseket, a legszélesebb kört tájékoztatva válaszainkról.

1) "A marketingjük azt képviseli, hogy minden intézkedés a mi érdekünkben van, miközben a kórház a saját (anyagi) körülményeit is igyekszik pozitív mederben tartani.”

Így van. Mi nem állami intézmény vagyunk. Mindent magunknak kell beszereznünk. Alig jutunk eszközökhöz, és amit meg tudunk venni, azt is 10-20-szoros áron a néhány héttel ezelőtti árakhoz viszonyítva. Elkötelezetten próbáljuk egészségügyi dolgozóink munkahelyeit megmenteni azért, hogy későbbiekben is hozzánk forduló, Önökhöz hasonló igényű ügyfeleinket is ki tudjuk szolgálni. Tulajdonosaink és vezetőink is azon dolgoznak éjjel-nappal, hogy biztosítsuk azt a havi 200 millió forint pluszt, ami MOST ahhoz szükséges, hogy Önöket pl. még áprilisban is ki tudjuk szolgálni, miközben a járóbeteg ellátásunk és műtéti aktivitásunk nagyobbik felét már le kellett állítanunk a helyzet miatt. Gyakorlatilag csak a szülészetünk működik, ami tevékenységünk egy kis hányada.

Mindamellett igaz, hogy semmi nem fontosabb számunkra, mint az Önök és dolgozóink biztonsága.  A jelenlegi helyzetben ügyfeleink mellett természetesen munkatársaink felé is felelősséggel tartozunk. Tulajdonosaink elkötelezettek dolgozóink érdekében és kiemelten fontos számukra, hogy egyik front vonalban teljesítő kollégát se hagyjunk cserben. Ezt egyébként Igazgatóságunk Elnöke a sajtóban is elmondta.

Itt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200320/megszolalt-a-robert-maganklinika-tulajdonosa-420753 

És itt: https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200321/koronavirus-mit-csinal-a-magyar-magankorhaz-ahol-evente-1300-gyerek-szuletik-421034

2) „Miért korlátoznak minket a választott szülésznői jogunkban? Mitől hatékony szakmailag ez az intézkedés?”

Szakmai véleményünk a Dr. Schuller János belgyógyász osztályvezető főorvosunk által vezetett infekciókontroll team-ünk véleményén nyugszik. 

Engedjék meg, hogy idézzünk a főorvos úr életrajzából, hogy eloszlassuk az esetleges kételyeket: 1983-ban szerzett orvosi diplomát summa cum laude minősítéssel, 1983-1992 között az Uzsoki utcai majd a Péterfy Sándor utcai Kórház belgyógyászati osztályain dolgozott, 1989-ben szerzett belgyógyász szakképesítést. 1992-2014 között a Szent László Kórházban dolgozott mindvégig infektológiai osztályon, előbb hét évig osztályvezető helyettesként, majd 10 évig osztályvezető főorvosként. 1994-ben fertőző betegségekből majd 1996-ban gasztroenterológiából tett szakvizsgákat. Tíz éve a Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Vezetőségének tagja. Tőle jobban felkészült - három szakvizsgával rendelkező infektológus - szakember kevés van az országban jelen témakörben. Van, aki “hiszi”, a főorvos úr “tudja”.  Nem sok szülészeti intézménynek adatik meg, hogy ilyen szakember álljon a rendelkezésére.

A szülésznőkről konkrétan:
Mint Önök is bizonyára tudják, a koronavírus emberről emberre sajnos eléggé könnyen tud terjedni közös légtérben való 15 percet meghaladó tartózkodás során. A jelenlegi kötelező előírások szerint, ha valamely egészségügyi dolgozó koronavírus fertőzötté válik, akkor a vele közös műszakban dolgozó többi dolgozót 14 napig kötelező otthoni karanténba küldeni. A szülésznők esetében ez ahhoz vezetne, hogy ha az egy napon beosztott 2 szülésznő mellett aznap még megfordulna további 2-3-4 választott szülésznő is a szülőszobáinkon, akkor szerencsétlen esetben rövid idő alatt "elfogyhatnak" a szülésznők, és nem választott szülésznő nem lesz, hanem egyáltalán nem lesz szülésznő. Ha viszont forgó műszakban dolgoznak, akkor egy ilyen infekció esetén "csak" ketten esnek ki a munkából. Ezt a munkarendet követik számos nyugat-európai országban és számos hazai kórházban is az állami egészségügyben. Tehát bár megértjük, hogy érzelmileg rosszul érinti Önöket az, hogy nem a választott szülésznő fog segíteni a szülés során (kivéve, ha véletlenül ő van aznapra beosztva), de az nyilván még rosszabb lenne, ha szülésznő nélkül kellene levezetni a szülést.

Itt szeretnénk érinteni a dúla kérdését is: Jelenlegi eljárásrendünk szerint fogadott dúla sem lehet jelen a szüléskor. A dúla szintén olyan személy, akinek sok külső kontaktja van, így infekció kontroll szempontjából kockázati tényezőnek minősül. Ahogyan a választott szülésznő esetében, úgy a dúla esetében is a veszélyforrás minimalizálása volt az intézkedésünk célja.

3) "Miért végeztetik el velünk négyszer a szerológiai tesztet 15.000 Ft-ért, ha a beszerzési ára nem több néhány ezer forintnál?”

Aki tud néhány ezer forintért most ilyet szerezni, azonnal, kérjük, vegyen nekünk! A Facebookon egyik posztoló által köröztetett cégtől próbáltunk rendelni hetekkel ezelőtt, a mai napig nem szállítottak. Éppen múlt pénteken délután (ápr. 3.) tudtunk speciális kapcsolatokon keresztül mindössze 1000 darabot kapni, ezt is két hete hajtottuk. Jelenleg is legjobb esetben április közepe utánra ígérnek szállítást és egyre magasabb áron. 

De elfogadva és nem megengedve ezt a példát és kritikát: tételezzük fel, hogy a kérdezőnek igaza lenne és mondjuk nekünk a teszt áfával, vámmal, szállítással belekerült bruttó 7’000 Ft-ba. Mivel ez egy szakember által végzendő és értékelendő szerológiai teszt, így csak annak a dolgozónknak a munkaruhája (itt most védőfelszerelése) négyóránként kb. 20’000 Ft, nem beszélve az idejéről, és minden egyéb kapcsolódó költségről. Van olyan maszk, ami 5’000,- Ft. Kérem, nézzék meg az etikai kódexünket itt: https://tritonlife.hu/oldal/etikai-kodex Ebben elmondjuk mit gondolunk erről is. A 15’000 Ft, ennek a kórházban végzett tesztnek alulról súrolja az önköltségét, és nemhogy nem nyerünk rajta, de plusz költségünk keletkezik. Erről további információt nem szeretnénk adni, hiszen belső ügyünk, de annak ellenére nem zártunk be, tartjuk dolgozóinkat, és így Önöknek is biztonságos helyet próbálunk teremteni gyermekük megszületéséhez, hogy a bevételeink nem fedezik a veszélyhelyzetben jelenlegi kiadásainkat.

4) "A teszt valójában megbízhatatlan, hiszen csak a PCR vizsgálatra lehet biztosan támaszkodni. Így esetleg egy téves eredmény alapján fognak elküldeni másik intézménybe a vajúdásom közepén?”

Kérjük, olvassák el a tesztről szóló tájékoztatónkat, amit sok idegen kolléga is az ország legkorrektebb leírásának nevezett: https://robertkorhaz.hu/leiras/koronavirus-gyorsteszt 

Sajnos az a helyzet, hogy a PCR teszt, ami a vírus genomjának, az RNS szálnak a kimutatását teszi lehetővé, még a fertőzés utáni 9-11 napon is csak korlátozott biztonságot ad, a fertőzés utáni első napokban ettől sokkal alacsonyabbat. Ez tudományos tény, a laikus közönség számára nem ismert és nem könnyen értelmezhető információ, ezért ajánl a WHO is kettő, sőt három, sorozatban végzett tesztet, mint ahogy a Tisztifőorvos Asszony is gyakran említette részletes napi tájékoztatói során. Ugyanakkor a szerológiai teszt nem a vírust, hanem az ellene termelődött ellenanyagot mutatja ki, sokkal később a fertőzés után. Részleteket ld. a leírásunkban. Ezért van az, hogy pl. a hatósági karanténban lévő emberek első tesztje PCR volt már az elmúlt hetekben, de a második teszt, amit a kivonuló mentősök csinálnak, az szerológiai gyorsteszt, pontosan olyan, mint a miénk. Ennek nem nagyon van álpozitív eredménye, tehát nincs olyan rizikó, hogy feleslegesen küldi bárki Önöket bárhová. Ha pedig IgM pozitív lenne, akkor jogszabályi kötelességünk a hatósági protokoll követése. Bizonyára észrevették, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a kórházakat katonák és rendőrök irányítják, és minden fekvőbeteg intézmény kötelessége a szabályok követése. De ha nem így lenne, akkor is így járnánk el az Önök, és a többi ügyfelünk érdekében.

A tesztelés pedig elsősorban az Önök, a születendő gyermekük és a többi szülő nő érdekében kritikusan fontos.

5) " Minden orvosukat, szülésznőjüket, csecsemősüket, ápolójukat, takarítójukat stb. is letesztelik 2 naponta, hogy biztosítsák, hogy a 60.000 forintos tesztköltség kifizetése után a családom biztosan ne kapja el a vírust az Önök intézményében?"

Igen! Persze nem kétnaponta tesztelünk dolgozót, mert annak szakmailag nincs semmi értelme, hanem ritkább intervallumokban, ahogy az immunglobulin szintek felépülése várható.

A szülésre érkezőket a 38., majd a szülésnél vizsgáljuk, két-három hét különbséggel. Kérjük, ha kérdés merül fel a tesztekről, vegyék fel velünk a kapcsolatot, kérdezzenek minket bátran, vagy egyeztessenek a kezelőorvosukkal, hozzáértő szakemberrel.   

A szülésre érkezők (apukák is) tesztelésének részletei itt: https://robertkorhaz.hu/leiras/hasznos-tudnivalok-kismamaknak 

6) "Kórházuk a tárgyi feltételeken kívül már nem sok pluszt adna, amennyiben megvonják szülésznőinkhez, esetleg heteken belül orvosainkhoz vagy az apa szülésen való jelenlétéhez való jogainkat. Akkor semmi okunk nem lesz Önöknél szülni, mehetünk bármelyik állami intézménybe – hasonló feltételekkel, de legalább ingyen.”

Ha valóban mindössze ennyi a különbség, és valaki valóban ingyenesen is kap ma Magyarországon jó minőségű szülészeti és újszülött ellátást, és pusztán a szülésznője miatt jönne hozzánk, akkor tényleg nem értjük, hogy miért kellett erről pénteken és szombaton sokat levelezünk, és miért támad minket a Facebookon, aki nem látja a plusz értéket, amit nyújtani tudunk, és miért nem egy “ingyenes” állami kórházban szándékozik megszülni gyermekét. 

A fentiekben már szó volt arról, hogy mik azok az igények, amiket jelenleg az intézkedéseink miatt nem tudunk megvalósítani. Úgy gondoljuk, hogy ezeket szakmailag meg is indokoltuk. Most azonban nézzük, hogy mi az, amiben még mindig az élményt - és minden olyan körülményt, ami a szülő pároknak fontos – próbáljuk szinten tartani a szigorú korlátozások mellett: Magyarországon mi vagyunk azon néhány kórházak egyike, ahol még mindig engedélyezett a megfelelő intézkedések betartásával az apás szülés. Ezért lehetőségeink szerint harcolni fogunk a végsőkig. A választott orvos lehetőségét továbbra is fenntartjuk mindaddig, amíg a külső körülmények ezt lehetővé teszik. Mi az ország egyetlen olyan magánkórháza vagyunk, ahol valóban 24 órás, állandó szülészeti-nőgyógyászati, intenzív terápiás és neonatológiai (újszülött ellátó szakorvosi) állandó orvosi ügyeleti team van jelen, gondoskodva az Önök és gyermekeik biztonságáról úgy, hogy még ún. szuperes rendszerben a benti ügyeletesek mellett telefonon behívható, volt osztályvezető főorvosi gyakorlattal rendelkező csapat is készenlétben áll az Önök és kisbabáik érdekében. Mi vagyunk az egyetlen olyan magánkórház Magyarországon, mely államilag akkreditált szakorvosképző oktatókórház mind szülészet-nőgyógyászat-asszisztált reprodukció, mind aneszteziológia és intenzív terápia szakterületeken. Számos osztályvezető főorvosi, egyetemi múlttal rendelkező és tudományos minősítéssel rendelkező főorvosunk van. Újszülött osztályunkat Kocsis István tanár úr, a Semmelweis Egyetem docense vezeti, Siklós Pál főorvos úr az István Kórház szülészetét vezette hosszú ideig, Rucz Árpád főorvos úr Békéscsabán, Lőkös Béla főorvos úr Miskolcon vezetett osztályt, Vasvári Barbarafőorvos asszony, orvosigazgatónk az egyik legtapasztaltabb intenzív terápiában járatos szakorvos az országban, Schuller János főorvos úrról írtunk fentebb, és még számos hasonló kaliberű dolgozónk van, akiknek ez a főtevékenysége, és nem csak benéznek időnként, mint ahogy sok magánintézmény működik.

Valóban a szülésznő az egyetlen különbség? Igen, a szülésznő fontos! Ezért működünk olyan baba-, és mamabarát rendszerben ahogy működünk. Valóban kiváló szülésznői csapatunk van, akik nap mint nap szakmai és lelki támogatásukkal segítik a kismamáinkat. Azonban mellettük a szakmai csapatunk együttműködése és tudása is szükséges ahhoz, hogy a megfelelő háttérrel, a legnagyobb biztonságban lássák el Önöket és születendő gyermeküket.

7) „A kötelező tesztelés eredményének kimenetelét szeretném érteni a részletes hatásait, rám és a feleségemre nézve a lenti pontok szerint”

A) „Amennyiben a 38. héten IgM POZITÍV bármelyikünk tesztje, a szülést megelőző teszt viszont IgM NEGATÍV, akkor engedik-e a Róbert kórházban a szülést?”

Jelenlegi rendeleti szabályozások szerint igazolt fertőzés esetén (IgM pozitív) nem engedhetjük a szülést, Amennyiben a 38. héten derül ki, hogy a teszt alapján IgM pozitív a kismama, akkor abban az esetben tud nálunk szülni, ha a hivatalos állami folyamatban gyógyultnak nyilvánítják a szülésig. Amennyiben a szülésre érkezéskor derül ki ugyanez, akkor amennyiben a kismama nem szállítható (már szülés közelsége okán, vagy azért, mert már nem megoldható az átadása más intézménynek), akkor az elkülönített módon, de nálunk zajlik a szülés, majd az állami szervekkel történő egyeztetés alapján történik az elhelyezése és kezelése. Természetesen akkor is vállaljuk a szülést, ha az állami intézmény bármely okból elutasítja az átvételt, így engedélyezi számunkra az érvényben lévő eljárásrend (pl. teltház).

Amennyiben negatív előzetesen a kismama, de a nálunk tartózkodása során lesz beteg és igazoljuk a fertőzését, akkor szintén el kell különítenünk és jelentenünk a megfelelő csatornákon, de ekkor már a szülést ez nem érinti.

A részletes esetekről, amelyben az apuka tesztjeit is érintő kérdésekről is írunk, a későbbi F. pontban olvashat még részletesen.

B) „Amennyiben a 38. héten IgG POZITÍV bármelyikünk tesztje, akkor nyilvánvalóan a szülés előtti teszt is IgG pozitív lesz. Ebben az esetben engedik-e a Róbert kórházban a szülést?”

IgG pozitív esetben normál folyamatunk szerint tud szülni jelen szabályozás szerint a kismama. A házastársi tesztek kereszteredményeiről (egyik pozitív, másik negatív speciális esetek) az F. pontban olvashat részletesen.

C) „Amennyiben a 38. héten negatív bármelyikünk tesztje, a szülést megelőző teszt viszont bármelyik IgG POZITÍV, akkor engedik-e a Róbert kórházban a szülést?”

Amennyiben IgG pozítv a tesztjük, akkor az jó hír Önöknek, ezt az esetet a leírások szerint gyógyultnak kezeljük a jelenlegi protokollok szerint és a jelenlegi ismertetek szerint a világon mindenhol így kezelik.

Ez azt jelenti, hogy szülhet nálunk a ház szabályai szerint. A házastársi tesztek kereszteredményeiről (egyik pozitív, másik negatív speciális esetek) az F. pontban olvashat részletesen.

D) „Amennyiben a 38. heti, vagy a szülés előtti tesztek közül bármelyik IgM POZITÍV, akkor automatikusan átirányítják e a szülést másik kórházba? Amennyiben a szülés előtti teszt az anyánál IgM pozitív (tekintet nélkül az előzőre), milyen eljárásrend alapján továbbítják az anyát másik kórházba?”

Amennyiben a szülésre érkezéskor derül ki, akkor amennyiben a kismama nem szállítható (már szülés közelsége okán, vagy azért, mert már nem megoldható az átadása más intézménynek), akkor az elkülönített módon, de nálunk zajlik a szülés, majd az állami szervekkel történő egyeztetés alapján történik az elhelyezése és kezelése. Természetesen akkor is vállaljuk a szülést, ha az állami intézmény bármely okból elutasítja az átvételt, így engedélyezi számunkra a protokoll (pl. teltház).

E) „Amennyiben a 38. heti, vagy a szülés előtti tesztek közül bármelyik IgM POZITÍV, és átirányítják a szülést másik kórházba, akkor annak a kórháznak a felszereltségét, felkészültségét hogyan tudjuk kontrollálni, illetve a szülési szerződés kiterjed e arra, hogy a szükséges eszközöket a másik kórházban a Róbert kórháznak fizetett térítés ellenében megkapjuk?”

Sajnos abban az esetben, ha átirányítás szükséges, akkor nincs eszközünk arra, hogy beleszóljunk az állami kórház – jelenleg fegyveres testületek által felügyelt – szigorú eljárásrendjébe, azonban azt gondoljuk, hogy minden olyan szülészeti intézmény, akivel mi kapcsolatban állunk képes biztosítani a szükséges eszközöket és körülményeket. A nekünk fizetendő díjak természetesen ilyen esetben nem járnak. 

Természetesen akkor is vállaljuk a szülést, ha az állami intézmény bármely okból elutasítja az átvételt, így engedélyezi számunkra a protokoll (pl. teltház).

F) „Befolyásolja-e, és ha igen, hogyan, hogyha a két szülő tesztjei között eltérés van? Amennyiben az anya tesztje negatív, vagy IgG pozitív, és – formál logikai szabályok szerint - szülhet a Róbert kórházban, akkor az apa esetleges 38. heti, és/vagy szülés előtti IgM pozitív tesztje csak az apát zárja ki a Róbert kórházban történő szülésben való részvételtől, vagy az anyát is?”

Ez egy kifejezetten hasznos kérdés, igyekszünk rá pontosan válaszolni.

Először az apát természetesen csak abban az esetben tudjuk szűrni, ha szeretne hozzánk ő is bejönni a szülésre, ebben az esetben viszont kötelezően tesszük.

Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ezek a lentebb felsorolt esetek nagyon ritkák, de a teljesség okán szeretnénk válaszolni minden felmerülő eshetőségre.

Amennyiben eltérés van a házastársak között, akkor is több eset lehetséges:

- amennyiben a kismama IgG pozitív a 38. héten, de az apa negatív, akkor a következő teszt még fontosabb, ami a szülés előtt zajlik. Ha ott is ugyanez az eredmény születik, akkor az apát be tudjuk engedni, hiszen ebben az esetben ő valahogy átvészelte a felesége fertőzött időszakát. (Volt ilyenre példa, de nagyon ritka)

- amennyiben az anya IgG pozitív a szülés előtti teszten, miközben az apa ekkor negatív, akkor sajnos az apukát nem tudjuk beengedni az intézménybe, mert nagy eséllyel fertőződött és fertőzhet

- ugyanez a helyzet, ha IgM pozitív lenne az apuka ugyanitt. (Természetesen, ha IgG pozitív az apuka is, akkor ő is tud jönni.)

- amennyiben az anyuka IgM pozitív, akkor a fenti módon kezeljük, ahogy írtuk korábban, az apuka negatív tesztje ellenére sem tud bejönni ebben az esetben, hiszen nagy eséllyel fertőzött és fertőzhet

- amennyiben az apuka IgM pozitív, de az anyuka nem az a szülés előtti tesztnél, akkor logikusan az apukát nem tudjuk beengedni, de az anyukát etikai okokból nem küldjük el. Ebben az esetben vállaljuk a fertőzés szempontjából az intézményre nézve kockázatos szülést, de természetesen a többi páciens és dolgozó érdekében teljesen elkülönítve történik minden, és amennyiben a benntartózkodás ideje alatt tünetet is produkál, akkor tesztelnünk és jelentenünk kell a protokoll szerint

- amennyiben az apuka IgG pozitív, akkor a kismama negativitása esetén elvégezzük a szülést, de elkülönítjük, hiszen kockázatos lehet. Ebben az esetben viszont az apuka is benn lehet vele

 

Tisztában vagyunk vele, hogy ez mindannyiunknak nehéz időszak, abszolút megértjük, hogy ilyenkor felmerülhetnek Önökben kétségek. Azonban, kérjük bízzanak abban, és tételezzék fel, hogy egy ilyen rendelkezéscsomagot nem azért hozunk meg, hogy valakinek nehezebbé tegyük élete legszebb és legemlékezetesebb napjait, hanem pontosan azért, hogy ezek a szép napok ne életük legdrámaibb napjai legyenek. Mi ezért vagyunk! Együttműködésünk alapja pedig a kölcsönös bizalom. Bízzanak bennünk, bízzanak azokban, akik most minden mozdulatukkal és gondolatukkal Önökért vannak és tesznek.

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek