UNICEF GYEREKHANG PROGRAM

Az 1989. november 20-án, az ENSZ által elfogadott Gyermekjogi egyezmény 28. évfordulóját ünnepeljük idén. Ez az az egyezmény, amelyben részletesen és lényegre törően fogalmazódnak meg azok a speciális jogok, amelyek a gyermekeket megilletik. Kevesebb mint egy éven belül, 1990 szeptemberére 20 állam ratifikálta az egyezményt (köztük Magyarország is). Ez a nap lett a Gyerekek Világnapja.

Ebből az alkalomból kerül megrendezésre az UNICEF Gyerekhang program, melynek célja, hogy legalább egy napig a gyermekek a felnőttek szerepeibe helyezkedve hallathassák hangjukat, ezzel felhívva a figyelmet a gyermeki jogok állandó tiszteletben tartására. S nekünk felnőtteknek kötelességünk meghallani ezeket a hangokat, hiszen a gyermekeknek is joguk van ahhoz, hogy az őket érintő kérdésekről információt kapjanak, s ahhoz is, hogy részt vegyenek a döntési folyamatokban. 

Ezúttal a Róbert Károly Magánkórház is helyszínt biztosított ehhez a nagyszerű kampányhoz. Két délután került sor a program lebonyolítására.

Először pályaválasztás előtt álló kamasz gyermekeket fogadtunk azzal a céllal, hogy inspirációt kapjanak a jövőre nézve. Betekinthettek a csecsemőosztályunkra, ahol Tamásné Garay Marcsi és Böröczki Szilvi memutatta, milyen rituálén megy keresztül egy kisbaba a születésétől a hazamenetelig. Varga Erika, embriológus a meddőség és a mesterséges megtermékenyítés rejtelmeibe vezette be őket. Kovácsné Zollai Timi pedig a műtő előtti bemosakodás és beöltözés alaposságának fontosságát mesélte el, majd bekukkanthattak a műtő falai mögé is.

A második délután alsós gyermekek érkeztek hozzánk. A fő célunk velük az volt, hogy a megismerés által kevésbé rémisztőnek éljék meg ezután az orvosi vizsgálatokat. Sok gyermek fél az orvostól, ezért ezt a bizalmatlanságból és idegenségből eredő félelmet szerettük volna oldani. Az egyik helyszínen Szabó Andi ambulancia asszisztens segített a gyermekeknek, hogy többet megtudjanak a kardiológiai vizsgálatról. A következő helyszínen Dr. Jósa Valéria fül-orr-gégész adta a gyermekek kezébe az általa legtöbbször használt eszközöket, melyeket kipróbálhattak egymáson, de néha még a Doktornőn is. A harmadik helyszín az ultrahang szoba volt, ahol Dr. Lőkös Béla segítségével a gyermekek feltérképezhették egymás belső szerveit.

A gyermekek tapasztalatunk szerint mindkét délután nagyon jól érezték magukat, mi pedig örülünk, hogy részt vehettünk ebben az élményben.

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek