GYERMEK-GASZTROENTEROLÓGIA

GYERMEK-GASZTROENTEROLÓGIA

Amikor egy kisbabáról beszélgetünk, az egyik első kérdés: no, és hány kiló? A testsúly többnyire évekig központi kérdés marad az anyukák számára. Általában nem kell aggódni, ha gömbölyű csecsemőből évek alatt vékony kiskamasz válik. Ha egy csecsemő nem gyarapszik, vagy csökken a súlya, az biztosan kóros. Ugyanez a helyzet, ha a nagyobb gyerek hirtelen fogyásnak indul.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy egy csecsemő, vagy kisgyermek megfelelően gyarapszik-e, nem elég rápillantani, hogy „jól néz-e ki” de az sem elég, ha az aktuális súlyával tisztában vagyunk. Csecsemők esetében fontos tudni, hogy mekkora volt, amikor született, mennyit esett vissza az első három napban, utána hogyan alakult a gyarapodása, és hogy anyatejjel vagy vegyesen, esetleg kizárólag tápszerrel táplálják.

Csecsemők és kisgyermekek esetében objektív mérce a WHO által kiadott fejlődési görbe, melynek segítségével az orvos meghatározhatja, hogy a gyerek „saját magához képest” hol tart a gyarapodásban. Az sem elég, ha azt tudjuk, hogy a csecsemő vagy kisgyermek milyen mennyiségű táplálékot fogyaszt, sőt, a helyzet javításához sokszor az sem segít, ha megemeljük a táplálék mennyiségét!

A fogyó, vagy nem gyarapodó gyereket nem helyes egyszerűen megtömni, és várni ennek hatását. Nagyon sok oka lehet annak, hogy nem hízik, mindenképpen konzultálni kell szakemberrel! Egy „csak egy kicsit hasfájós”, de látszólag egészséges, nem gyarapodó csecsemő vagy kisgyermek esetében fennállhat húgyúti, vagy más típusú fertőzés, lehet a háttérben táplálékintolerancia, táplálékallergia, parazita, bélférgesség, hormonális probléma, cukorbetegség vagy anyagcserezavar. Természetesen ezeknek az állapotoknak mind vannak alig feltűnő vagy erőteljesebb tünetei, amelyek az orvos számára egyértelműek, de a szülők előtt általában csak a diagnózis felállítása után áll össze a mozaik összes darabkája.

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Róbert Magánkórház BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek