A diabétesz (cukorbetegség) szűrése

Legjobb a megelőzés

Magyarországon jelenleg 750.000 cukorbetegről tudunk, de az esetek egy része felfedezetlen. A lakosság kb. 10%-a cukorbeteg, a felfedezett esetek 10%-a 1. típusú, a 90% pedig a 2. típusba tartozó. Az utóbbi években, az előzőekhez képest sajnos megnőtt a gyermekkorban kialakuló esetek száma, és egyre fiatalabb korban diagnosztizálnak 2-es típusú cukorbetegséget, mely életmódi és étrendi hibákhoz, következményes elhízáshoz köthető.


Miért érdemes időnként szűrésre menni?

Mivel a 2. típusú cukorbetegség alattomos és évekig tünetmentesen rombolhatja a szervezetet, érdemes „nyakon csípni”, mielőtt valamilyen súlyos szövődményt okozna. Mielőtt olyan visszafordíthatatlan károsodásokat okoz, mint látás vesztés, szív- és nyaki nagyér elzáródás a következményes infarktusokkal, alsó végtagi ér- és idegkárosodás következményes végtag elvesztéssel, vese működés romlás, esetleg súlyos, nehezen gyógyuló fertőzések, nőknél vetélés.

Ha a cukorbetegség (vagy annak előszobáját jelentő állapotok) felfedezésre kerülnek, a páciensek élet kilátásai megfelelő diétás és gyógyszeres kezeléssel hasonlóvá tehető a nem cukorbetegkével.

 

Mi történik a szűrővizsgálaton?

A szűrővizsgálat szimpla vénás vérvételt jelent, s abból egy korrekt éhomi vércukor szint meghatározást. Ha minden kétséget kizáróan ki akarjuk zárni a glukóz feldolgozás enyhébb zavarait is (mivel azok szintén nagy rizikót jelentenek, s a cukorbetegség „előszobáját”), érdemes cukor terhelést végezni, egyidejű vércukor- és inzulin szint meghatározással.

Menete a következő: A páciens normálisan étkezik, ahogyan szokott, azonban este 10 óra után már csak vizet fogyaszthat és éjszaka pihenjen, ne egy átdolgozott vagy áttáncolt éjszaka után történjék a vizsgálat. Minél korábban, 7-8 óra között vérvétel, majd megiszik 75 g vízben feloldott glukózt, azt követően 60 és 120 percre vérvétel történik. (Ritka esetben, ha az orvos úgy rendeli, akkor esetleg 180 percre is.) A vizsgálat alatt a páciens nem ehet, nem dohányozhat (egyébként sem lenne szabad!) és nem sétálgathat. Ül, vagy fekszik. A kényelmetlenség tehát: három vérvétel (esetleg négy) és a cukros víz elfogyasztása (pár csepp citromlével ízesíthető). A várakozás unalmát olvasással elütheti.


Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek