A természetes szülés

A nő szenved és nyög, apa dudálva száguld vele a kórház felé, a szőlőszobán sürgés-forgás, anya sikoltozik, a személyzet kiabál: nyomjon, nyomjon! Aztán hirtelen csend, majd kétségbeesett gyereksírás. Végül az anya teljes sminkben, átszellemült arccal ölel egy bő két hónapos kisbabát, apa kezét szorongatva. Na, a szülés az nem ilyen. Legföljebb a filmekben.


Mindenekelőtt azt szeretnénk megjegyezni, hogy a szülés általában lassú. Nem férne bele egy filmbe sem. Túlnyomórészt minden megtörténik magától, nem kell sürögni-forogni. Ha van teendő, legtöbbször akkor sem kell kapkodni. A baba nem biztos, hogy torkaszakadtából sír. És biztos, hogy újszülött J. De térjünk vissza az elejére!


Mikor induljak?

Annak, hogy a baba nemsokára megérkezik, már napokkal a szülés előtt lehetnek jelei. A tipikus „fészekrakás”, deréktáji fájdalom, hasmenés, rendszereződő méhösszehúzódások mind arra utalhatnak, hogy a pici készülődik kifelé. Ezekre a jelekre nem kell azonnal autóba ugrani, az úgynevezett „látens szakasz” akár négy napig is tarthat. A legjobb, ha a valódi vajúdás kezdetéig az anya inkább az otthon békéjét, és a család támogatását élvezi. Ennek ellenére fontos, hogy ilyenkor fölhívja a bábáját, vagy orvosát, aki segít eldönteni, mikor kell elindulni a szülészetre. Az sem nagy baj, ha kicsit hamar érkeznek, hiszen kórházunk egyágyas szobájában is a családjával maradhat az anya.


A vajúdás

A méh rendszeresen összehúzódik, a nyomás hatására lassan megrövidül a nyakcsatorna, eltűnik a méhszáj. Ezt úgy képzeld el, mintha a babának egy magas-nyakú pulcsiba kellene belebújni. Lehet, hogy egy két óra alatt felkészül a kitolásra a tested, de az is lehet, hogy a vajúdás két napig is eltart. A baba állapotát rendszeresen ellenőrzik bábáink szívhang-hallgatóval. Ha te is jól érzed magad, és a magzat is, akkor nincs szükség a szülés gyorsítására, burokrepesztésre, oxitocin infúzióra. Bábáink számtalan természetes praktikát ajánlhatnak neked, ha szeretnéd, hogy gyorsabban haladjanak a dolgok. Ilyen lehet a testhelyzet változtatás, a férjed ölelése, vagy éppen egy beszélgetés, ami átsegít a holtponton.


A titkos átmeneti szakasz

Azért titkos, mert valamiért főleg a természetes szülést kísérők vesznek róla tudomást. Miután eltűnt a méhszáj, sokszor tapasztaljuk azt, hogy az anya nem kezd el azonnal nyomni, nem indul el a kitolás. Olyan, mintha nem történne semmi. Azt gondolhatnánk, hogy elakadt a szülés, pedig erről szó sincs. Nem kell sürgetni, gyorsítani, nem kell az anyát rávenni, hogy nyomja ki a gyereket. A baba el fog indulni pár perc múlva, anélkül, hogy oxitocin infúziót kötöttünk volna be, vagy kézzel nyomnánk kifelé. Türelem!


Itt a baba!

A kitolási szakasz lehet néhány perc, de lehet egy-két óra is. A babának át kell haladni a szülőcsatornán, ez hatalmas nagy munka. Sokat segíthetsz neki, ha megtalálod azt a testhelyzetet, amelyet a legkényelmesebbnek tartasz. Először a pici feje bújik ki, általában olyan irányban, hogy az anya feneke felé fordul, majd egy fél fordulatot tesz, miközben az egyik válla, majd a másik is kibukkan, és végül a teste is megjelenik, „kicsusszan, mint egy halacska”. Ha jól esik, a kitolás közben kaphatsz egy olajos gátmasszázst, vagy éppen gátvédelmet. Gátmetszésre nagyon ritkán van szükség.


A lepény is megérkezik

Elvágják a köldökzsinórt, ha már nem lüktet. A bába megnézi a hüvelyt és a gátadat, nem sérült-e. Közben várja a méhlepényt, ami kb. öt perc – fél órán belül megérkezik. A lepényt soha nem kell a köldökzsinórnál húzni, hiszen a méhösszehúzódások hamarosan kitolják a méhből. Ekkor azt mondhatjuk, hogy a szülés lezajlott. Mégis fontos, hogy tudd, hogy a szülés utáni első napokban, amikor a kisbaba szopni kezd, újabb méhösszehúzódások várhatóak. Így csökken várandósság alatt kitágult méh mérete.VÁRANDÓSGONDOZÁSI VIZSGÁLATOK
SZÜLÉSI CSOMAGOK

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek