Az újszülött gondozása

Megszületett! Itt van végre! 9 hónapig fürkészték titokzatos lényét szülei. Ultrahang felvételeket nézegettek, simogatták a ficánkoló fejecskét, találgatták, kihez hasonlít majd. És most itt van teljes valójában. Gyűrött még, picike, mókás arcokat vág, nyöszörög, bömbölget vagy ájultan alszik. Ő a világ legnagyobb csodája. Minden figyelmünk, szeretetünk immár az övé.


Magánkórházunk neonatolgiai osztálya biztosítja, hogy a megszülető kisbabák bármilyen nem várt alkalmazkodási zavar esetén azonnali, intenzív szakmai ellátást kapjanak.

„Az első életóra biztonsága” nevű program a megszületés pillanatától biztosítja a legmagasabb szintű újszülött-ellátást, az első életórában. („The First Golden Hour of the Newborn” Project)


Kórházunkban zajló valamennyi szülésnél a szülőszobai ellátásban, a mentésben, és az újszülött intenzív osztályos kezelésben is nagy gyakorlattal bíró neonatológus szakember van jelen, biztosítékot jelentve arra, hogy az esetleg váratlanul kialakuló kóros állapotok kezelése a legmagasabb szakmai színvonalon kezdődhessen meg. A neonatológus szakembereink rendszeres továbbképzését a Peter Cerny alapítvány munkatársai végzik.

Újszülött osztályunk főorvosa, Dr. Kocsis István szemléletmódja és tapasztalata biztosíték a babaközpontú és rendkívüli biztonságot jelentő újszülött ellátásra.


Újszülött gondozása a Róbert Károly Magánkórházban

Születést követően a kórházi tartózkodás ideje legalább 2x24 óra, általában 2 éjszaka, persze egyénileg ettől eltérő lehet. Az időtartam függ az újszülött és az anya egészségi állapotától, a baba testsúlyától, a tejelválasztás beindulásától és az esetleges sárgaságtól. 

Minden újszülött veszít testsúlyából. A kis súlyú babák esetében fontos megvárni az élettani súlyesés megállását, és a súlygörbe megindulását.

Az élettani sárgaság megjelenése a 3. életnapon, mint a neve is mutatja, normális állapot. Oka a méhen belüli életben nagy számban képződött, és a születés után részben feleslegessé váló vörösvérsejtek lebomlásából keletkező sárga festékanyag. Egyes újszülötteknél ez hirtelen jelentkezik, másoknál lassan, szinte észrevétlenül. Előre megmondani nem lehet, hogy az Ön babájánál ez hogy történik.


Minél korábban hazamenni?

Érthető, ha a boldog édesanya újszülöttjével – főleg ha van otthon már másik gyermek, minél hamarabb haza szeretne menni. Álláspontunk szerint legalább 2 nap szükséges az édesanya megerősödéséhez, a megfelelő mennyiségű anyatej képződéséhez, és az újszülött méhen kívüli élethez történő teljes alkalmazkodásához.


Ha valaki a betöltött 2 nap előtt szeretne hazamenni, gyermekorvosától kérünk írásbeli nyilatkozatot, hogy az újszülött korai ellátását (esetleg a PKU szűrés elvégzését) vállalja. E nyilatkozathoz nyomtatványt mi biztosítunk.

Kórházunkban rooming-in rendszerű elhelyezést kapnak az újszülöttek. A rooming-in azt jelenti, hogy a babák annyi időt töltenek édesanyjukkal, amennyit az édesanya akar. Az újszülöttek saját, kerekeken guruló kis ágyban fekszenek, minden ágy légzésfigyelő monitorral ellátott. A kiságy könnyen mozgatható, így az anyukák betolhatják a kicsit az újszülött osztályra, ha pihenni akarnak. Az újszülöttek fürdetése, reggeli mérése az újszülött részlegben történik. Az édesanyák kérésére, a csecsemős nővér este megmutatja a fürdetést.


Gyermekorvosi vizit hétköznapokon reggel és délután, hétvégén és ünnepnapokon reggel van. Ilyenkor felvilágosítást kaphatnak gyermekükről, egészségügyi állapotáról, a vizsgálati eredményekről, és természetesen szívesen válaszolunk minden felmerülő kérdésre.


Az újszülöttek táplálása

Az újszülöttek legfontosabb, legjobb tápláléka az anyatej. Ennek megfelelően minden törekvésünk arra irányul, hogy a korai tejbelövellés megtörténjen, mert ezzel segítjük a kizárólagos anyatejes táplálást a leginkább elő. Ezt szolgálja a korai mellre tevés (közvetlenül a szülés után, császármetszés után amint az édesanya állapota engedi). A szakképzett csecsemős nővérek készséggel segítenek a megfelelő szoptatási és fejési technika megtanulásában.

Az anyatej belövelléséig az első 2 napban forralt vizes itatást alkalmazunk. Egyéb kiegészítő táplálás kizárólag orvosi utasításra, egyedi megítélés alapján, az édesanyával megbeszélve történhet!


Gyermekorvosi vizsgálatok

Részletes gyermekorvosi vizsgálatot a születést követően és hazaadás előtt az újszülött részlegen végzünk (a kórteremben naponta végzett ellenőrzés mellett).

  • A 2. életnapon vérvétel a sárgaság pontos meghatározására és CRP vizsgálat egy esetleges fertőzés kizárására.
  • Hallásvizsgálat hazaadás előtt
  • Vércsoport meghatározás köldökvérből, ha az édesanya 0-s, vagy Rh negatív vércsoportú.
  • Fülváladék tenyésztés (ha fertőzés lehetősége merül fel)
  • Csípővizsgálat születéskor és hazaadás előtt
  • PKU vizsgálat


Kezelések

  • K vitamin a születést követően
  • BCG oltás
  • Köldökkezelés
  • Egyéb terápiát egyedi esetben (szemcsepp, antibiotikum, Hepatitis oltás), az édesanyával történt megbeszélés után alkalmazunk kizárólag.

Hazatérés

A Róbert Magánkórházból történő hazatérés előtt az újszülött az egészségügyi kiskönyv mellett 2 példányos zárójelentést kap, melyben összefoglaljuk az első napok történéseit, a vizsgálati eredményeket.


Munkatársak

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek