Cukorbetegség és kardiológia

A cukorbetegség szív- és érrendszeri vonatkozásai

A cukorbetegség lényege az, hogy sajnálatos módon folyamatosan károsítja testünk szinte összes szervét, így a szív és érrendszert is. A cukorbetegség tüneteinek észlelésekor tehát egyúttal kardiológus szakorvost is fel kell keresni.


A cukorbetegség

A vérben keringő cukor látja el sejtjeinket energiával. Szervezetünk szinte minden táplálékból képes cukrot előállítani, melyet sejtjeink az inzulin nevű hormon segítségével hasznosítanak. Bizonyos esetekben a hasnyálmirigy nagyon kevés inzulint termel, vagy egyáltalán nem képes inzulint kibocsátani. Ez az egyes típusú cukorbetegség, amely többnyire gyermekkorban jelenik meg.

Más esetekben inzulin ugyan van, de a sejtek a szokásosnál kevésbé érzékenyek rá. Ez az inzulinrezisztencia, amely végül cukorbetegséghez vezet. A szervezet ugyan egy darabig fokozott inzulintermeléssel igyekszik a vércukorszintet normálisan tartani, de a rezisztencia növekedésével már sajnos ez sem elegendő.


Intő tünetek

Ha a vérben keringő cukor nem képes a sejtekbe bekerülni, akkor a sejtek éheznek. Eközben a szervezet igyekszik megszabadulni a fölösleges cukortól, és vizelet útján kiüríti azt. Sok cukor csak sok folyadékban képes oldódni, így a szokásosnál sokkal több vizelet termelődik. A beteg sokat jár pisilni, és rengeteget iszik, hogy pótolja az elvesztett folyadékot. A cukorbetegek látása homályossá válhat, ez is a vízvesztés miatt alakul ki: a szemlencse víztartalma csökken. Az immunrendszer cukorbetegség esetén legyengül, gyakorivá válnak a fertőzések, a sebek pedig nehezen, lassan gyógyulnak. A kettes típusú cukorbetegség szinte mindig túlsúly esetén alakul ki, míg az egyes típusnál általában fogyás jelentkezik.


Kardiológiai szövődmények

A vérben keringő cukor csökkenti az erek rugalmasságát, ezzel együtt nagyobb az esély az érelmeszesedésre, magasabb az LDL szint („káros koleszterin”). Az érfalakban cukorbetegség esetén gyulladás jöhet létre, így fokozódik a véralvadási hajlam és a magas vérnyomás esélye, amely komoly szív- és érrendszeri szövődményeket okozhat. A cukorbetegség miatt kialakuló koszorúér-betegség akár ötszörösre is növelheti az infarktus esélyét, és ez sajnos a nőket sem kerüli el. A stroke 2-3-szor gyakoribb a cukorbetegeknél, mint az átlagpopulációban. De nem csak a szív környéki ereket veszélyezteti a cukorbetegség. A végtagok ereiben is gyakori az érszűkület, főleg a láb érintett ebben. A járás közben jelentkező görcsös fájdalom erre utalhat. Az érszűkületből érelzáródás is kialakulhat, végül előfordulhat, hogy elkerülhetetlen a láb amputációja.


Összmunka

A cukorbetegség gyógyítása többféle szakorvos, dietetikus, gyógytornász és a beteg közös feladata. Valódi team áll össze. A kardiológus a szív- érrendszer vizsgálatát rendeli el, majd a leletek alapján gyógyszeres kezelést ír elő, és életmódbeli tanácsokat is ad.


KARDIOLÓGIAI VIZSGÁLATOK

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek