Érszűkület

Fontos, hogy ha ön a rizikócsoportba tartozik, vagy fájdalmat érez a lábikrájában, farizomban, keressen fel angiológust. A nem kezelt érszűkület komoly veszélyeket hordoz magában. Ha nincs tünete, de elmúlt ötven, akkor is jó, ha eljön a szűrővizsgálatra: az érszűkület nehezen azonosítható betegség, hiszen feltűnő tünete a betegek 10-25 százalékánál észlelhető.

 

Ereink rugalmas fala képes alkalmazkodni szervezetünk aktuális igényeihez. Ha az érfalak megkeményednek, és belső átmérőjük csökken, kevesebb vért tudnak átengedni. A beszűkült ér által ellátott területek izmai nem jutnak elég oxigénhez és tápanyaghoz, így fáradékonyak, fájdalmasak lesznek. Akár visszafordíthatatlan elváltozások is kialakulhatnak. Nagyon gyakran előfordul, hogy nincs tünet. Ez esetben véletlenül vagy szűrővizsgálat során derül fény a betegségre. Gyanakodjon az alsó végtag érszűkületére, ha

-       lépcsőzés, futás, gyaloglás közben megfájdul a lábikra vagy a farizom, majd pihenéskor ez a fájdalom enyhül, elmúlik. Súlyosabb esetben nyugalmi állapotban is fájnak az érintett területek;

-       ha a fentiek mellett gyakran érzi hidegnek a lábfejét;

-       ha töredezettek a körmei, a láb szőrzete hiányos;

-       bőrelszíneződés, elváltozás, nehezen gyógyuló sebek találhatók a lábfejen, bokán, lábszáron.

 

Az orvosnál

Szakorvosunk alapos beszélgetéssel kezdi a vizsgálatot. Kérjük, hozza magával eddigi belgyógyászati leleteit, lehet, hogy fontos információkat tartalmaznak. Az érszűkületre hajlamosító tényező a cukorbetegség, magas koleszterinszint, dohányzás, magas vérnyomás, és a genetikai hajlam. Alapbetegségei ismerete segít az orvosnak, hogy meghatározza a kezelési tervet. Az orvos további fontos információkhoz juthat, ha megkéri a beteget, hogy töltse ki a Rose féle kérdőívet, amely a tünetek pontos felmérésében segít. A kórelőzmény felvétele után fizikai vizsgálat történik: az orvos az érintett végtag külleméből is fontos következtetéseket vonhat le. Megfigyeli a hőmérsékletét, a bőr és köröm állapotát, a pulzust, a bőr színét, elváltozásait és a körfogatát.

Konkrét információt ad a „boka-kar index” meghatározása. Az orvos a karon és a bokán is megméri a vérnyomást Doppler készülékkel, majd a két szisztolés (első) érték alapján kiszámítja az indexet. Optimális, ha a bokán és a karon egyforma értéket mért (BKI=1), nagy az esélye az érszűkületnek, ha a bokán alacsonyabb a vérnyomás, vagyis a BKI<1.

 

Terápiás terv

Az érszűkületes beteg teljes körű vizsgálata után következik a terápiás terv elkészítése, annak megbeszélése a pácienssel. Csak akkor várható javulás, ha a beteg együttműködik az orvossal.

Első lépés a kockázati tényezők lehetséges kiiktatása:

- a dohányzás elhagyása,

- amennyiben diabeteszes, a cukorháztartás beállítása,

- hipertónia esetén a vérnyomás rendezése,

- vérzsír rendellenesség meglétekor annak kezelése,

- rendszeres fizikai tréning beiktatása (a szakorvos részletes útmutatása szerint),

- gyógyszeresen: a meglévő betegségek függvényében a szakorvos előírja a 

 szükséges gyógyszereket.

Nagyon lényeges a szakorvossal való rendszeres együttműködés, hiszen, ha nem elégséges a belgyógyászati angiológiai beavatkozás, úgy további invazív vizsgálatok jönnek szóba, melybe radiológust és az érsebészt kell bevonni.

 

Komplikációk nélkül

Az érszűkület – amellett, hogy akár a láb elvesztésével is járhat – több betegséget is jelezhet. Ha egy éren van szűkület, akkor száz százalék, hogy több ér is érintett. Ha valaki érszűkülettel küzd, nagyobb eséllyel találnak nála koszorúsér vagy agyi ér eltérést is. Nőhet az infarktus és a stroke esélye. Szakorvosunk vizsgálatra küldi önt, hogy időben észrevegyék és meg tudják előzni a komolyabb bajt. Ha a terápiás terv elkészült, és orvosa egyeztette önnel, következik a terv szerinti terápia beindítása. Amennyiben együttműködik orvosával, végrehajtja a javasoltakat, nemsokára csökkennek panaszai. Fontos, hogy az orvos javaslatainak megfelelően, jelentkezzen rendszeres kontrollvizsgálatokra, és minden jelről, tünetről tájékoztassa angiológusunkat. Bátran tegye fel kérdéseit: orvosunk tudja, hogy ön is a gyógyító csapat fontos tagja, tehát értenie kell minden folyamatot.


Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek