Húgyúti daganatok

Bármely szervben kialakulhat daganatos elváltozás. Fontos, hogy időben fény derüljön rá, és megfelelő szakember segítsen a gyógyulásban. Intézményünkben a legkorszerűbb diagnosztikai módszerrel, technikai háttérrel és gyakorlott szakemberekkel állunk az urológiai betegek rendelkezésére.

A korai időszakban a legtöbb húgyúti daganat nem mutat észrevehető tünetet, nem jár fájdalommal a tumor kialakulása. Vizelési zavar, véres vizelet lehet az első jel, ami orvos felkeresésére készteti a beteget. Fontos tudnivaló, hogy többnyire semmiféle fájdalom nem jelenik meg a véres vizelet ürítése mellett. A betegség kialakulásában öröklött tényezők is szerepelhetnek, ezért fontos, hogy akinek a családjában már előfordult valamilyen daganatos betegség, de főleg, ha húgyúti daganat, akkor 50 éves kora felett rendszeresen vegyen részt szűrésen.

A kivizsgálás

Orvosunk részletesen beszélget a kórelőzményről, vagyis arról, hogy milyen betegségek fordultak elő az páciens életében, és milyenek a közvetlen rokonai körében. Alaposan körbejárják a panaszokat, amelyekkel érkezett, és lehet, hogy egy részletes kérdőív kitöltésére is megkéri orvosa a jobb tájékozódás céljából. A fizikai vizsgálaton túl vérvételre és vizeletvizsgálatra is szükség lesz. Minden vizsgálatunkhoz diszkrét, intim körülményeket biztosítunk.  A teljes kivizsgálás része az ultrahangos és az endoszkópos vizsgálat, hólyagtükrözés. Ha CT vagy MR vizsgálatra is szükség lenne, megszervezzük, hogy ezt soron kívül, minél hamarabb elvégezzék egy külső helyszínen.

A gyógyulás felé

Munkatársaink arra törekszenek, hogy hatékonyan, de minél kevesebb kellemetlenség okozásával segítsenek pácienseinken. Ha a daganat endoszkóppal eltávolítható, inkább ezt a kevés fájdalommal járó, nyomtalanul gyógyuló megoldást választjuk, mint a hagyományos műtéti metszéssel járó operációt. A fájdalomcsillapítás/érzéstelenítés után az orvos a húgycsövön keresztül vezeti be a vékony, hajlékony műszert, és ennek segítségével távolítja el a daganatot. A műtét után a lehető leggyorsabban biztosítjuk a szövettani vizsgálat eredményét. Ha szükséges, megszervezzük a további kezelést, melynek legjobb módját az onkoteam határozza meg a beteg együttműködésével. Az onkoteam tagjai: sebész, urológus, radiológus, a szövettannal foglalkozó patológus.

Kontroll vizsgálatok

A műtét és az utókezelések végeztével a beteg többnyire visszatérhet eredeti életviteléhez, de orvosa rendszeresen várja a szükséges kontrollvizsgálatokra, ahol a hólyagtükrözés mellett ultrahang-vizsgálatot és laborvizsgálatokat végeznek.

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek