Mandula és egyéb műtétek

Az állandósult vagy visszatérő fülfájás, és a gyakori felső légúti betegségek mögött nemegyszer olyan kórkép áll, aminek egyszerű, egynapos rutinműtéttel véget lehet venni. Gyakorlott, gyermeknyelvet is beszélő fül-orr-gégész szakorvosunk műtétje nyomán megnyugtató módon lezárul az örökös betegeskedés időszaka.

 

Régebben szinte nem volt gyerek, akinek kamasz korában még megvolt a mandulája. Mára olyan korszerű gyógyszerek kerültek forgalomba, melyek segítségével a műtétek egy része elkerülhető. Ám még így is gyakran előfordul, hogy az orrmandula, a torokmandula nem reagál a konzervatív kezelésre. Ha viszont kiveszik a manduláját, akkor a gyermek állapota általában egy csapásra megjavul.

Ha a fülfájás, a középfülgyulladás állandó kísérője a gyermek életének, akkor, elképzelhető, hogy a teljes gyógyulás érdekében úgynevezett grommet tubust kell behelyezni a dobhártyába, így biztosítva a középfül levegőzését.

Mind az orrmandula, mind a garatmandula operációját, mind a grommet tubus felhelyezését fül-orr-gégész szakorvosunk végzi. A műtét feltétele, hogy a beteg három éven felüli legyen, vagy testsúlya meghaladja a 13 kilót.


Kicsikre formázva

A kisgyerek nem kicsi felnőtt, ez a gyermekgyógyászat alaptétele. Rájuk különös figyelmet fordítunk, a szakma szabályai szerint járunk el. Gyerekeket csak altatásban operálunk, a műtét így az kevesebb szorongással és fájdalommal jár. A műtétet megelőzően a család találkozik az operáló orvossal, aki kikérdezi és megvizsgálja a beteget, és friss laborvizsgálatot rendel el. Majd az altatóorvosi konzultáció következik, ahol az altatás, fájdalomcsillapítás részleteibe avatja be a szülőket.

A műtétre érkezők előző éjfélkor ehetnek utoljára. A műtét reggelén a család külön szobát kap, gyermekággyal. Nemsokára megjelenik a már ismerős doktor néni. Megvizsgálja a kicsit, és megkínálja egy csésze (ez valójában kanál) „varázsitallal”, amitől a gyerek elálmosodik. Ezután a kicsi hamar bekerül a műtőbe, mert itt a gyerekek az elsők. Munkatársaink tudják, hogy mennyire nehéz egy kisgyereknek éhesen, szorongva várni a beavatkozásra.

Tubus behelyezése után néhány órával a kicsi haza is mehet.

Mandulaműtét után egy napot mindenki bent marad egy éjszakát, legyen szó akár az orr-, akár a garatmanduláról. Szerencsére gyerekekhez értő, gyerekszerető fül-orr-gégészeti ápolók vigyáznak rá a kórházi tartózkodás alatt. Komplikáció esetén az operáló orvos bármikor behívható.


Édes otthon

A legtöbb gyerek hazaérkezés után mozgékony, eszébe sincs ágyban maradni. A jobb gyógyulás érdekében nem szabad „vadulni”, nagyobb súlyt megemelni. Ha bármilyen gyanús fájdalom, láz, vérzés lép fel, hívja újra klinikánkat, sürgős szakorvosi ellátásért a Bethesda kórházat kell megkeresni. 


Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek