Visszatérő középfül gyulladás

A fülfájós gyerek szülei rettegnek a „náthaszezontól”, hiszen tudják, sok álmatlan éjszaka, és nyűgös nappal várja a picit és az egész családot. Nem érdemes beletörődni a helyzetbe, a visszatérő középfülgyulladástól meg lehet szabadulni kiváló szakorvosunksegítségével.

 

A középfülgyulladás jelei a gyermeknél 

A középfülgyulladás csecsemőkorban nehezen felismerhető, hiszen a pici baba még nem tudja jelezni, mije fáj. Középfülgyulladásra gyanakodhatunk, ha egy náthás időszak után a baba etetés közben élesen felsírva hagyja abba a szopást. A fájdalom ugyanis nagyon felerősödik szívás-nyelés hatására. Fél éves kor körül a csecsemő önkéntelenül jelzi, hogy mije fáj: a füléhez kapkod, vagy eltolja a kezünket, ha megnyomjuk a fájdalmas területet. A nagyobb gyerek már készségesen megmutatja, hol fáj. A fülfájáson kívül sok más tünet is kapcsolódhat a középfülgyulladáshoz. Érdekes módon emésztőszervi panaszok: hányás, hasmenés is megjelenhetnek. Van, aki lázas. Súlyos esetben a fül mögötti terület vörössé, duzzadttá válhat, a fül kifakadhat, váladékozhat, gyakran halláscsökkenéssel is számolni kell. Ha a fájdalom és a többi tünet enyhül, de a fül még hetekig váladékozik, krónikus középfülgyulladásról beszélünk. Előfordul, hogy a középfülgyulladás újra és újra visszatér hosszabb-rövidebb egészséges időszak után. Mindkét esetben komoly szakorvosi vizsgálatra és kezelésre van szükség, ez már nem a háziorvos területe.

 

Miért fáj a fül?

A középfül meglehetősen bonyolult kis szervrendszer, amely nyálkahártyával bélelt üregrendszerben helyezkedik el a dobhártya és a belső fül között. Itt találhatók a hallócsontocskák, amelyeket szintén nyálkahártya borít. A középfül üregét vékony cső, a fülkürt köti össze az orrgarattal. Ezen a „szellőzőn” keresztül levegő jut a középfül üregébe, így egyenlítődik ki a nyomás a dobhártya két oldalán. A bajok általában azzal kezdődnek, hogy a fülkürt elzáródik, például azért, mert egy egyszerű felső- légúti fertőzés hatására megduzzadt a gyermek orrgaratának nyálkahártyája, és orrmandulája. Ilyenkor nem jut levegő-utánpótlás a középfülbe. Sajnos az ott található levegő lassan felszívódik, a dobhártya emiatt behúzódik, és a kis erekből savós folyadék áramlik az üregbe. Ez már a savós középfülgyulladás. Kellemetlen, fájdalmas, de még könnyen rendbe jöhet, ha biztosítani tudjuk a középfül szellőzését, például, ha a megfelelő orrcsepp le tudja lohasztani a duzzadt orrnyálkahártyát. 

Sajnos gyerekeknél könnyebben előfordul, hogy a fülkürtön át kórokozók kerülnek a középfülbe, és itt elszaporodnak. Ez akár előzetes nátha nélkül is megjelenhet. Ha a kórokozók elszaporodnak, gennyes középfülgyulladás alakul ki. A felszaporodott váladék feszíti a dobhártyát, ami ki is repedhet (perforáció). A dobhártyán keletkezett résen a váladék ürülni kezd, ilyenkor a fülfájás jelentősen csökken, de sajnos nem beszélhetünk még gyógyulásról. A gyulladás befelé is terjedhet, a középfül teljes üregrendszerének a nyálkahártyája is gyulladásba jöhet. Ilyenkor vénás antibiotikum adása válhat szükségesség, nem egyszer a műtét is elkerülhetetlen (mastoidectomia).

 

Alapos vizsgálat, terápiás terv

A fül-orr-gégész alaposan kikérdezi a szülőket az előzményekről, ha vannak régebbi leletek, zárójelentések, azokat is tanulmányozza. Ezután következik a gyermek fizikális vizsgálata. Megnézi a torkát, a fülébe, orrába kukucskál. Hallásvizsgálatot kér, és lehet, hogy laborvizsgálatra is szükség lesz. Nagy valószínűséggel antibiotikumos kúrát kell indítani, illetve nagy hangsúlyt kell fektetni az orrjárat tisztítására (sóoldattal orr átmosása, rendszeres leszívása), valamint a nyálkahártyák lelohasztására, erre a célra orrspray-t fog az orvos javasolni. Nehezen, antibiotikumra sem gyógyuló középfülgyulladás esetén felajánlhatja a fül fölszúrását (paracentézis), hogy a genny maradéktalanul kiürüljön.

Visszatérő, vagy krónikus középfülgyulladás esetében azonban nem csak az a cél, hogy az aktuális tüneteket megszüntessük. Ha a duzzadt orrmandula okozza a problémát, meg kell fontolni az orrmandula-műtét lehetőségét. Ha a műtét nem hoz tartós megoldást, másképp kell biztosítani a középfül szellőzését. Ebben az esetben apró lyukat képeznek a dobhártyán, és ebbe kis műanyag csövet (grommet tubus) ültetnek. A tubus biztosítja a légcserét. Általában néhány hónap múlva magától kiesik, de az esetek többségében nincs is rá szükség

Tubus helyett lehetőség van egy modernebb beavatkozásra: a fülkürttágításra. Ilyenkor a fülkürt működését javítjuk egy ide bevezetett, felfújható ballon segítségével, hasonlóan a koszorúér tágításhoz. Ezzel a műtéttel a probléma gyökerét kezeljük.

Kórházunkban nagy gyakorlattal rendelkező fül-orr-gégész végzi szükség esetén a mandulaműtétet, és a grommet tubus behelyezését. A műtét előtt a szülők és a gyermek is bőséges információt kap a beavatkozás menetéről, a teendőkről, a lábadozásról. A műtét gyermekek esetében mindig altatásban történik. A műtét utáni kórházban töltött idő alatt fül-orr-gégészeti szakápolók vigyáznak a kis beteg egészségére, szükség esetén az operáló orvos is behívható. 

 

Gyógyultan

Az alapos vizsgálatok és a megfelelő terápia végre megszakítja a fülfájások láncolatát, a fájdalom elmúlása után egy-két héttel a tiszta hallás is visszatér. Ahogy a gyerek egyre idősebb lesz, egyre tapasztaltabb immunrendszere könnyebben megvédi a felső légúti fertőzésektől is, nyugodtabb korszak kezdődik.

 

Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek