Visszerek betegségei

Fáradt, nehéz, duzzadt láb, kanyargó lila vénák… se nem szép, se nem kellemes. És sajnos veszélyes is. A visszérbetegségek nem csak esztétikai problémát okoznak. Tartós fennállásuk akár nem gyógyuló sebeket is okozhatnak. Keresse fel angiológusunkat, aki személyre szabott kezelési tervet készít az ön számára.


Az érbetegségek közül az idült visszérbetegség a leggyakoribb. Hazánkban a kórkép  kiterjedését átfogó felmérések 38-57%-s előfordulásúnak ítélték. A visszérbetegségek kialakulásának leggyakoribb oka, hogy a vénákban található billentyűk elégtelenül működnek, nem zárulnak, és így a vér a gravitációnak engedve visszafelé áramlik, ezért az elégtelen billentyűtől lefele lévő vénákban nagyobb nyomás alakul ki és a nem túl erős vénafal kitágul. A másik tényező, amely az idült visszér betegség okozója a véna elzáródása, melyet vénás trombózis néven ismerünk.

 A kórkép megjelenése, stádiumai változatosak, vannak jól látható jelei, de a betegség korai szakaszában látható eltérések nélkül is lehet jelen számos panasz. Az elváltozások nemcsak esztétikai eltérések, hiszen az a vénás rendszerünk rendellenessége, amely a vér szívhez történő visszaáramlásának zavarát jelzi. Nagyon gyakran előfordul, hogy nincs tünet. Ez esetben véletlenül vagy szűrővizsgálat során derül fény a betegségre. Gyanakodjon idült visszérbetegségre, ha

-       úgy érzi, nehéz a lába;

-       lábában feszülést érez;

-       visszatérő izomgörcsök gyötrik;

-       lábának bőre gyakran viszket;

-       bizsergést, lüktetést érez a lábában;

-       kitágult, sötét, kanyargós vénákat fedez fel a lábszárán.

 


Az orvosnál

Szakorvosunk alapos beszélgetéssel kezdi a vizsgálatot. Kérjük, hozza magával eddigi belgyógyászati leleteit, lehet, hogy fontos információkat tartalmaznak. Az visszérbetegségre hajlamosító tényező a dohányzás, mozgásszegény életmód, naponta több órás állással járó munkakör, elhízás, várandósság

A visszér elégtelenségnek vannak kockázati tényezői, melyek segítik azok kialakulását, vagy súlyosbítják a kórképet. A következő tényezőkkel kell számolni: – úgymint a női nem, a dohányzás, a mozgásszegény életmód, a napi több órás állással járó munkakör, az elhízás, a terhességek és kórképre pozitív családi anamnézis.

Már a látható eltérések előtt megjelenhetnek panaszok, melyeket az elégtelen visszér-működés okoz, ezek a következők: nehézláb érzés, feszülés, fájdalom, izomgörcs, viszketés, melegség érzés, bizsergés, lüktetés. 

A kórképnek különböző súlyossági fokozatai vannak.

Arra kell törekedni, hogy ne alakuljon ki a sok kínnal, sokszor szociális kirekesztettséggel járó lábszár fekély.


Panaszok, vagy/és látható eltérések esetén szakorvoshoz kell fordulni. A részletes kórtörténeti adatok felvétele után a fizikális vizsgálat, majd ultrahang készülékkel a felszínes visszerek billentyűinek vizsgálata után történik a terápia megbeszélése. Hosszú távú gondozás, életmód változtatás, kompressziós harisnya viselése, a vénafal sejtjeinek munkáját segítő gyógyszer beiktatása képezik az alapkezelést. Amennyiben szükséges, érsebésszel történik konzultáció.

A vénák heveny betegségei sem ritkák. A tágult vénák, főleg meleg időben, esetleg hosszabb állást, ülést követően begyulladhatnak és felületes flebitisz alakulhat ki. Ezzel a kórképpel is orvoshoz kell fordulni, mivel ennek is lehet szövődménye, továbbá helyes kezelés mellett kedvezőbb a lefolyása.

A mélyvéna heveny elzáródását (flebotrombózis), mely az érintett végtag körfogat növekedésével, fájdalmával, elszíneződésével jár, minél előbbi orvosi vizsgálat kell, hogy kövesse, mivel e kórkép rettegett szövődménye lehet a tüdőembólia, mely adekvát kezeléssel megelőzhető. A kezelés másik célja, hogy minél előbb kinyíljon az elzáródott vénaszakasz, ezáltal kisebb arányban kell számolni a krónikus vénás elégtelenség, a postthromboticus syndroma kialakulásával. 


Közösség

Ne maradjon le semmiről, nézze meg közösségi oldalunkat!

Tovább

Youtube

Videóink.

Tovább
Powered by WEBAPIX
Visszahívást kérek